Slechte beoordeling scheids ontzegd TUFA de kwalificatieronden voor de Eredivisie

1 augustus 2012

Een slechte beslissing van de scheidsrechter zorgde er vandaag voor dat Tamale Utrecht niet won en daardoor dit jaar niet mag deelnemen aan de kwalificatieronden voor de Eredivisie. De uit Sunyani afkomstige Ato Mends kende het bezoekende team een doelpunt niet toe in de wedstrijd in Yeji tussen Tamale Utrecht en Yeji Juventus.

De Kasalans hadden een week geleden met 3-0 van Upper East United gewonnen en daarmee degradatie voorkomen. Zij hoopten nu iedereen te kunnen verrassen met hun aanwezigheid bij de kwalificatieronden voor de Eredivisie. Daarvoor moesten ze van Yeji winnen en zouden Guan United en Bazooka FC gelijk moeten spelen tijdens hun wedstrijd in Tamale.

Na 60 minuten, waarin nog niet gescoord was, schoot het bezoekende team naar voren nadat Jafaru A. Somed zijn verdediger had afgeschud. Hij bereikte het strafschopgebied en speelde de bal naar Vincent Deyi wiens schot werd geblokkeerd door de keeper, waarop Jafaru de terugkomende bal alsnog het net inschoot. Maar de scheidsrechter verbijsterde het hele stadion met zijn beslissing dit doelpunt niet toe te kennen.

Alhassan Kalusha’s behendige spel op het middenveld viel de thuis fans op. Met zijn prachtige bewegingen en creativiteit creëerde hij daar problemen voor Juventus. Echter, doordat de middenvelder zijn controle over het spel niet vast kon houden gaf hij het thuisteam de mogelijkheid om meerdere keren door te breken. TUFA verloor daarmee balbezit en had moeite om de aanvallen van Juventus in hun doelgebied te bedwingen.

Aanvoerder Mohammed Alhassan raakte de bal in het strafschopgebied met zijn hand in een poging om de bal naar een veiliger gebied te spelen. De scheidsrechter was daar snel bij waardoor het thuisteam die kans deskundig omzette in een voorsprong.

In een poging om de balans terug te vinden en het spel te winnen, wisselde coach Muniru Aziz Alhassan Kalusha voor Adam Abdul Basit. Maar zijn plan viel in het water toen zijn betrouwbare verdediger Mohammed Alhassan het veld werd afgedragen nadat hij geblesseerd raakte.

Het verzoek van het bezoekende team om een strafschop voor Adam Abdul Basit die in het strafschopgebied onderuitgehaald werd, werd door de scheidsrechter genegeerd. Het spel werd na 2 minuten verlenging beëindigd.